Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Lovci kešek hazardují i v Ostravě

Datum: 12.08.2018

kesky_denik-630-630x350

Pracovníci Ostravských vodáren a kanalizací zjistili z internetového serveru, který se problematikou geocachingu zaobírá, že se do místní kanalizační sítě vydalo několik skupin lidí. S sebou měli dokonce malé děti. Vodohospodáři nechali ve stokové síti tři kešky odstranit.

Mluvčí společnosti Radka Vanková varovala, že vstup a pohyb v kanalizaci pro nepoučené osoby je zakázaný a zdraví nebezpečný. Spouštěcím mechanismem kontrol byla červnová tragédie ve stoce Motolského potoka. Při hledání kešek tam čtyři mladé lidi překvapil přívalový déšť. Dva z nich se utopili.

„Chápeme, že podzemní prostory stokové sítě jsou zajímavým místem, nicméně takové umístění kešek odporuje platným nařízením i samotným pravidlům geocachingu,“ podotkla Vanková.

Kanály a stoky nechaly po červnové tragédii prohledat také Pražské vodovody a kanalizace. Vodohospodáři našli dvanáct ilegálních kešek v podobě krabiček. Všechny odstranili a poslali je České asociaci geocachingu. V kanalizaci kešky být nesmí. Metropole nezačala zvyšovat zabezpečení podzemní části Motolského potoka ani po tragédii. Podle města neměli příznivci hry v místě co pohledávat. Praha jim přístup nijak neusnadňuje.

„Nátok do zatrubnění Motolského potoka je nepřístupný. Musí se přelézt zábradlí na hrázi, a hlavně pak slanit nebo se jinak spustit po asi čtyři metry kolmé zdi sdruženého objektu. Žádný žebřík nebo kramle zde nejsou. To samo o sobě dostatečně zabezpečuje vstup do zatrubnění,“ vysvětlil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Geocaching je hra na pomezí sportu a turistiky. Spočívá v použití navigačního systému GPS při hledání skryté schránky nazývané keška. Po jejím objevení, zapsání se do logbooku a případné výměně obsahu ji nálezce opět uschová a zamaskuje. Kešky se často umísťují na místech, která nejsou turisticky příliš vyhledávaná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

devatenáct − 8 =