Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Téměř 5 miliard na 400 projektů z OPŽP

Datum: 09.08.2018

OVAK_UCOV_Ema-805x350

Další obce se mohou pustit do stavby nových vodovodů, sběrných dvorů, třídicích linek, pasivních budov, výsadby zeleně nebo zateplení školek. Ministerstvo životního prostředí schválilo dotace více než čtyřem stovkám projektů ze 17 výzev Operačního programu Životní prostředí. Významná část alokované částkysměřuje na snížení prašnosti průmyslových podniků nebo na úpravu pitné vody.

Hned dvě miliardy korun si rozdělí 51 tuzemských obcí a vodohospodářů na výstavbu a modernizaci úpraven vody, přivaděčů a rozvodných sítí pitné vody včetně souvisejících objektů. V tomto programovém období jde podle ministerstva životního prostředí o poslední evropské peníze, které na tyto projekty půjdou.

„Na kvalitní pitnou vodu má právo každý občan. Tím spíše, že kvalitu i množství vod v Česku nyní výrazně ovlivňuje pokračující sucho. Schválené dotace tak vnímám jako nezbytnou pomoc pro obce a města, bez které by se do výstavby nových vodovodů nebo posílení vodních zdrojů nemohly vůbec pustit,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Tři čtvrtě miliardy získá z programu Úpravna vody Želivka, která zásobuje pitnou vodou drtivou část Prahy, některé oblasti Středočeského kraje a Vysočiny. Je největší úpravnou vody v České republice. Díky dotaci zmodernizuje stávající technologie, která bude doplněna o koncový stupeň čištění pomocí filtrů s aktivním granulovaným uhlím, což se významně projeví na zvýšení kvality pitné vody.

„Díky nové technologii filtrace přes granulované aktivní uhlí, která pomůže s odstraňováním nežádoucích látek v pitné vodě, bude možné zabezpečit dodávky kvalitní pitné vody pro více než 1 300 000 lidí v České republice. Tato akce tedy pozitivně ovlivní každého osmého občana naší republiky. Jsem moc rád, že se podařilo celou akci připravit až do fáze získání podpory během tří let,“ uvedl předseda představenstva Úpravny vody Želivka Mark Rieder.

V oblasti přirozeného zadržování a návratu vody do krajiny dostanou desítky samospráv dotace 365 milionů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

devět + jedenáct =