Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Povodí Odry: Vodáci nejsou jediní, kdo vodu v Moravici využívají

Datum: 08.08.2018

Sjizdeni-Moravice

Rozhodnutí Povodí Odry ohledně zrušení dvoudenního červencového sjezdu Moravice vyvolalo mezi vodáky vlnu negativních emocí. Vodohospodáře viní z nedostatečné přípravy sjezdu. Povodí akci zakázalo kvůli suchu. Vodáci volají po kompromisu v podobě povolení sjezdu pro jeden den.

„Povodí ví o termínech od listopadu 2017 a mohlo se lépe připravit. Nerozumím tomu, proč když je Slezská Harta téměř naplněna, neupustí správce vodu z ní do Kružberka, odkud by tekla vodákům. Vím, že na Hartě je v létě rekreační režim, ale jaká musí být pro tento režim naplněnost, to jsem se nedozvěděl,“ sdělil Deníku Adam Šindler ze spolku Campanula vodáci, který sjezdy Moravice pořádá.

Podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčková však vodohospodáři musí myslet kromě vodáků i na ostatní, kteří řeku využívají. „Rekreace má nejnižší prioritu. S tím byli organizátoři sjezdů opakovaně seznamováni. To, že byly zrušeny některé sjezdy v Čechách, vypovídá o nebezpečí sucha. Navíc jde o jev, který se dlouhodobě vyvíjí a jeho řešení trvá měsíce i roky,“ vysvětlila Vlčková, která dále podotkla, že vody v zásobním objemu kaskády Harty a Kružberka ubývá.

Vodáci podle Deníku považují argumenty za nedostatečné. Povodí Odry s největší pravděpodobností na svém rozhodnutí nebude nic měnit. V současnosti se sjezdy Moravice konají jednou měsíčně, a to od dubna do září.

„Vodáci si musí uvědomit, že nejsou jediní, kteří vodu v Moravici využívají. Je nefér vypočítávat jen sjezdy, které neproběhly. Pokud je zrušení akce 14 dní předem pro vodáky či organizátory nepřijatelné, budeme při dalších jednáních navrhovat omezení plánovaných akcí a tím i zajištění větší procentuální úspěšnosti těch uskutečněných,“ zdůraznila na závěr Šárka Vlčková.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

15 − 3 =