Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Bristol: neopakovatelná atmosféra přístavního srdce bývalého impéria

Datum: 11.06.2018

Bristol-1

Do Bristolu na jihozápadě Anglie můžete vyrazit za prací, studiem, zábavou, ale také třeba za vodou. Ta slaná, i ta sladká hrály v historii města významnou roli, která do značné míry přetrvává dodnes a vytváří místu neopakovatelnou atmosféru. Hluboce do skal zaříznuté toky řek Avon a Frome tvoří ve městě a jeho okolí úžasná panoramata.

Prosperita města byla v minulosti spjata především s přístavem v Bristolském zálivu. Jeho význam dokládá to, že až do 80. let 18. století (období průmyslové revoluce) učinil z Bristolu jedno ze tří nejvýznamnějších měst v Anglii. V současnosti jde o aglomeraci s více než půl milionem obyvatel a šesté největší město v Anglii.

V současnosti je město centrem leteckého průmyslu, kultury a vzdělanosti v regionu. Historické doky prošly obnovou, staly se centrem kultury a nadále si zachovávají specifickou atmosféru, pro kterou stojí za to město navštívit.
Symbolem Bristolu se stal Clifton suspension bridge (Cliftonský visutý most). Ten se ve stejnojmenné části klene nad řekou Avon a díky hlubokému kaňonu vytváří úžasné panorama a výhledy na hluboký kaňon i město. Most byl dokončen v roce 1867 – pět let po smrti Isambara Kingdoma Brunela, který jako třiadvacetiletý v roce 1829 vyhrál designerskou soutěž o návrh jeho podoby. Přejet most stojí jednu libru. Na jeho začátku je dokonce informační centrum a muzeum.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 × 2 =