Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

V žádném ze 143 pramenů v Praze není pitná voda

Datum: 04.06.2018

studanky-800x350

V metropoli se nachází 143 studánek a pramenů. Podle rozborů však ani jeden pramen a studánka nesplňují hygienické normy pro pitnou vodu. Informoval o tom mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

„Studánky můžeme využít například pro ochlazování okolního prostředí ve formě jezírek, fontán, umělých mokřadů nebo pro zavlažování okolní vegetace a biotopů,“ řekl Vít Hofman. Metropole investuje peníze do obnovy studánek v rámci strategie, která má pomoci mírnit dopady změny klimatu na život ve městě. Vypařováním vody a zeleně je totiž možné ochlazovat město. To se přehřívá kvůli dopravě a plochám z betonu a asfaltu, jenž do sebe kumulují teplo. Například loni nechal magistrát za 600 tisíc korun zrekonstruovat Mariánskou studánku v Malé Chuchli.

„Mnoho pramenů a studánek zaniklo kvůli tomu, že byla stržena podzemní voda výstavbou komunikací či domů v blízkosti vývěrů vody na povrch nebo klesla hladina podzemní vody v širokém okolí bývalé studánky. Tyto už není možné obnovit. Magistrát se ale průběžně snaží opravovat vybrané studánky na různých místech Prahy,“ doplnil Hofman.

Studánky mají jako volně přístupný zdroj vody v české krajině mnohasetletou tradici. V zemi jich je evidováno kolem pěti tisíc. V minulosti to bylo až dvakrát tolik. Dnes musí studánky čelit jak civilizačním, tak klimatickým změnám.

Na nedostatek vody v přírodě experti dlouhodobě upozorňují. Problém se nevyhýbá ani studánkám. Mnoho z nich zmizelo kvůli změnám v krajině, další se ztratily a zpustly, protože se o ně nikdo nestaral. Dnes už sice neslouží primárně pro čerpání pitné vody, ale i přesto jsou oblíbenou součástí krajiny. „Vylidnění pohraničí, úprk lidí do měst a obecně moderní a uspěchaná doba měla za následek, že o mnoha někdejších studánkách ani nevíme, protože nejspíše zpustly či úplně zanikly,“ uvedl v roce 2017 například předseda Českého svazu ochránců přírody Libor Ambrozek.

Loni iniciovala společnost Toma projekt Živé studánky. Svoji roli sehrál i fakt, že voda produkovaná touto společností pochází z podzemních vod Adršpašsko-teplických skal v CHKO Broumovsko. „O Tomě dlouhodobě hovoříme jako o „živé“ vodě, proto je pro nás ctí, že můžeme přispět do obnovy vodních zdrojů v přírodě a obrazně vrátit život vybraným pramenům ve studánkách. Zároveň tím chceme zvýšit povědomí o významu vodních zdrojů mezi širokou veřejností, která se navíc může do péče o ně sama aktivně zapojit,“ řekl v květnu 2017 brand manažer Tomy Michal Vávřil. Projekt má ve spolupráci s odborníky Českého svazu ochránců přírody pomoci při obnově a rekonstrukci studánek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 + devatenáct =