Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Čína bude uměle vyvolávat intenzivní déšť nad Tibetem

Datum: 14.05.2018

tibet-53b55f1ea36a5-805x350

Čína plánuje zvýšit závlahu na Tibetské náhorní plošině. Oblast je jedna z největších zásobáren sladké vody v Asii. Na náhorní plošině Čína hodlá vystavět desetitisíce kotlů. Díky spalování tuhých paliv se dostane do ovzduší jodid stříbrný, sloučenina, která se strukturou podobá vodnímu ledu. Ta poté v atmosféře urychlí kondenzaci a vyvolá déšť nebo sníh.

„Na hřebenech už stojí stovky kotlů a první výsledky vypadají velmi slibně,“ uvedl pro čínský server SCMP jeden z výzkumníků, který na projektu pracuje. Tibetská náhorní plošina je sice jedna z největších zásobáren sladké vody, ale zároveň jedna z nejsušších oblastí Asie. V některých jejích částech spadne dokonce méně než deset centimetrů srážek ročně.

Metodu umělého deště Čína využívá dlouhodobě a v Tibetu chce zvýšit závlahu na rozloze 1,6 milionu kilometrů čtverečních. Díky tomu si Číňané slibují navýšení srážek o deset miliard kubických metrů za rok. Celý proces budou monitorovat pozemní stanice a třicet satelitů. Pro tyto účely se ročně na světě spotřebuje zhruba 50 tun jodidu stříbrného.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 × 4 =