Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Intersucho.cz: Stav sucha v České republice k 15. dubnu

Datum: 17.04.2018

userfiles-image-aw-2015-180318AWP_CR

V uplynulém týdnu (8. 4 – 14. 4. 2018) počasí spíše připomínalo léto. Teploty vzduchu byly vysoké a do toho se objevovaly bouřky. Nejvíce srážek spadlo hlavně ve čtvrtek a v pátek. Ve čtvrtek se objevil lokální pás od Hodonína po Olomouc s úhrny okolo i 20 mm/den. V pátek byly bouřky hlavně v Čechách. Týdenní srážkové úhrny byly prostorově proměnlivé a pohybovaly se od 5 do 25 mm/týden. Reálně na některých místech v jižních Čechách nebo severní Moravě nepršelo vůbec nebo jen do 5 mm/týden.

Nejvíce srážek spadlo tedy na jihovýchodní a střední Moravě a pak na Vysočině (10-22 mm/týden). Teploty vzduchu byly na toto období nadprůměrné. Vláhový deficit v půdě se mírně zhoršil a to na celém území. Nejvýraznější je v případě krajů Jihočeského, Olomouckého ale i Středočeského, severu Jihomoravského a také Moravskoslezského kraje. Nadále ale jen výjimečně (2,5 % území) přesahuje 40 mm a na zlomku plochy (0,3%) pak 60 mm.

Předchozí nedostatek vláhy se podle monitoringu ČHMÚ nadále podepisuje na výši hladin podzemní vody a dobře koresponduje s oblastmi výskytu dlouhodobějších deficitů půdní vlhkosti. Současně přetrvávají nesezónně nízké průtoky a počínající sucho zemědělské je kombinováno s počátečními projevy sucha hydrologického. Ve střední Evropě panuje nejnižší nasycení půdy v Rakousku a právě v ČR, kde došlo i ke znatelnému zhoršení jak dokládají naše mapové výstupy pro tuto oblast.

Aktuální intenzita sucha: Pokud jde o míru intenzity sucha, (porovnáme-li aktuální stav s obvyklými podmínkami ve stejném období v průběhu let 1961-2010), situace je navzdory existujícímu deficitu díky prozatím relativně dobrá, ale v nejbližších týdnech se situace začne výrazně měnit. Stav půdní vlhkosti do 1 m je nyní výrazně horší oproti obvyklým hodnotám regionálně zvláště v oblasti vymezené poledníky procházejícími Prahou na západě a Brnem na východě. Za nejvíce znepokojivý je plošný rozsah a trvání deficitu v letošním roce. Domníváme se, že v řadě oblastí je nižší nasycení než obvykle v hloubce pod 1 m a tento stav přispívá k poklesu hladin podzemní vody.

Nižší než obvyklou zásobu vody v půdě, typickou pro toto období v roce, jsme zaznamenali v neděli 15. 4. v celém profilu na 2/3 území. Hlubší vrstva byla zasažena ze 3/5 (tedy podstatně více než v minulém týdnu). Povrchová vrstva je pod hodnotami obvyklými pro polovinu dubna na 3/5území. Regiony s odchylkami půdní vlhkosti, které hodnotíme intenzitou sucha S2-S5 se vyskytují na 1/3 území, a anomálie o intenzitě S4-S5, tj. výjimečné až extrémní sucho se nadále vyskytují na 1%.

Zdroj: intersucho.cz

Poznámka redakce: Mapa portálu intersucho.cz monitoruje hodnocení sucha od 116 zpravodajů z 53 okresů. Intersucho v zemích střední a jihovýchodní Evropy sleduje zemědělské sucho z tvrdých měřitelných dat od Českého hydrometeorologického ústavu a od CzechGlobe. Zároveň do tvorby výrazně vstupují agronomové zemědělských podniků jako zpravodajové z katastrů, na nichž hospodaří. Díky jejich zpětné vazbě může portál upravovat mapy podle skutečné situace. Nejvíce zemědělských zpravodajců se nachází na Znojemsku, Břeclavsku, Lounsku nebo Rakovnicku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

sedmnáct − dvanáct =