Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Makedonie: Řeka Vardar jako klíčová součást života v centru Skopje

Datum: 09.04.2018

Skopje-7-805x350 Skopje-1 Skopje-10

Každoroční tání sněhu v pohoří Šar planina na hranicích Makedonie s Kosovem zvedá hladinu nejvýznamnější národní řeky Vardar. Oblast hor s nejvyšším vrcholem Titov vrh (2747 metrů nad mořem) je známá mimo jiné chovem psů plemene Šarplaninec.

V pohoří poblíž hranice obou států pramení řeka Vardar. Ta protéká mimo jiné hlavním městem Makedonie Skopje a 20 kilometrů jihozápadně od Soluně ústí do Egejského moře.

Symbolem Skopje je mimo jiné Kamenný most přes řeku Vardar z poloviny patnáctého století. Most je mimo jiné umístěn i v městském znaku. Představuje spojení mezi minulostí a současností, protože spojuje Staré město, které dosáhlo největšího rozmachu v 16. a 17. století, s velkolepě budovaným Náměstím Makedonie. Jeho velká část byla zničena zemětřesením v roce 1963, proto jsou budovy nové a některé se teprve ve velkolepém stylu dostavují. Na náměstí je několik mohutných soch významných postav makedonských dějin. Nejmonumentálnější je socha Válečníka na koni, neformálně zvaná jako socha Alexandra Makedonského. Jediná významná budova, která zemětřesení přežila je Ristikův palác z dvacátých let minulého století.

Vardar hraje v životě centra města významnou roli. Je přes něj vybudováno několik mostů, další se v současnosti staví. Nad řekou se tyčí mohutné budovy Makedonského archeologického muzea, Makedonské filharmonie, baletu, divadla nebo opery. Podél řeky je vybudovaná pěší zóna s řadou restaurací a kaváren, na řece je také několik restaurací na lodích.

Foto: Marek Síbrt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

7 + 10 =