Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

RTU jednotky jsou vhodné vodárenské aplikace

Datum: 22.11.2017

Siemens-vzor-VODADNES-1
  • Jednoduché nastavení a monitorování procesních dat na měřicích stanicích
  • Cyklicky, případně událostně řízený přenos procesních hodnot
  • Flexibilní připojení k řídicímu centru a rychlá integrace v prostředí Sinaut
  • Podpora mezinárodních telecontrol protokolů
  • Parametrizace přes webové rozhraní zjednodušuje uvedení jednotky RTU do provozu

Nová stanice vzdáleného ovládání společnosti Siemens Simatic RTU3010C (Remote Terminal Unit) a nově přidané funkce k Simatic RTU3030C rozšiřují možnosti jejich využití v oblasti telecontrol aplikací, které vyžadují dálkové ovládání a monitorování.

Obě dvě jednotky umožňují snadné monitorování důležitých procesních veličin, jako jsou hladiny, průtoky, stavy naplnění, ale i tlaku a teploty. A to i pro velmi geograficky rozlehlé areály a distribuovaná měření. Naměřené procesní hodnoty mohou být přenášeny cyklicky, nebo na základě události.

Typickou oblastí použití nových RTU jednotek jsou vodárenské aplikace v oblasti zpracování čisté i odpadní vody, ale stejně tak i aplikace v zemědělství, například pro hlídání stavu hladin v nádržích atp. Navíc, díky svému robustnímu designu, je možné RTU provozovat i v náročných podmínkách s teplotním rozsahem od -40 do +70°C. Modul s krytím IP68 lze dokonce použít i v záplavových oblastech.

Moduly RTU lze připojit do řídicího centra prostřednictvím různých telecontrol protokolů včetně mezinárodně standardizovaných protokolů. Díky podpoře protokolu Sinaut ST7, je možné obě kompaktní RTU jednotky jednoduše integrovat do stávajících SCADA systémů s podporou protokolu Sinaut ST7. Procesní přístroje se připojují přímo na integrované vstupní a výstupní svorky modulů. Také snadné projektování prostřednictvím běžného internetového prohlížeče (web based) dále významně zjednodušuje uvedení stanice do provozu.

Pro připojení k řídicímu centru používá RTU3010C, na rozdíl od integrovaného UMTS modemu u modelu RTU3030C, stávající průmyslové routery, například Scalance M. To poskytuje větší flexibilitu při výběru fyzického média pro přenos komunikace. Použít lze jak mobilní sítě, tak i kabelová vedení s možností přenosu na velké vzdálenosti jako jsou DSL nebo privátní SHDSL. Oba typy modulů lze napájet ze zdroje stejnosměrného napájení 12-24 V DC, a to jak přímo z vhodného napájecího zdroje ze sítě, tak i prostřednictvím dobíjecí baterie a solárního panelu.

V lokalitách, kde není možnost napájení, může být modul v provozu pouze na baterie. RTU navíc umožňuje i přímé napájení připojených senzorů. S novým firmwarem verze V2.0 je možné použít ještě větší množství dodatečných baterií, celková kapacita tak může převýšit až 70 Amper hodin (Ah), a výrazně tak prodlužuje provozní dobu do nutné výměny baterií.

 

Konfiguraci RTU lze provádět vzdáleně, firmware může být aktualizován prostřednictví obyčejného internetového prohlížeče. Od firmwaru verze V2.0 navíc obě zařízení podporují tzv. autokonfiguraci v softwaru centralizované vzdálené správy – Sinema Remote Connect. To umožňuje jednoduchou konfiguraci zabezpečeného šifrovaného spojení VPN (Virtual Private Network) v této centralizované platformě včetně všech jejich výhod.

 

Siemens Česká republika
Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.
Koncern Siemens AG
Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a  zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens AG patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí. Je jedničkou na trhu v instalaci offshore větrných elektráren, jedním z hlavních dodavatelů pro paroplynové zdroje a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. Společnost je také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení a technologií pro laboratorní diagnostiku. Ve finančním roce 2017, který skončil 30. září 2017, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,2 miliard EUR a zaměstnával 372 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

8 + čtrnáct =