Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Ostrava hostí významnou vodárenskou konferenci

Datum: 20.10.2017

Vodarenska_konference

Nejvýznamnější vodárenská akce v roce míří tentokrát do Ostravy. 7. a 8. listopadu se především v Clarion Congress Hotelu koná letošní ročník konference Provozování vodovodů a kanalizací 2017.

Akce pořádaná Sdružením oboru vodovodů a kanalizací ČR, která putuje po jednotlivých regionech naší země, do Ostravy míří po loňském úspěšném ročníku v Hradci Králové. Generálními partnery akce jsou logicky vzhledem k místu konání Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava a Ostravské vodárny a kanalizace. Mezi partnery je řada dalších společností z tohoto sektoru z moravskoslezského regionu, ale i jiných částí země. Záštitu nad akcí převzali ministr zemědělství Marian Jurečka, moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák a ostravský primátor Tomáš Macura.

Dva dny zajímavých přednášek

Během dvou dnů konference a doprovodného programu, který se skládá nejen z výstavy společností a institucí působících ve vodárenském oboru, ale například také z exkurzí do zajímavých míst spojených s vodou, si budou moci účastníci vyslechnout řadu zajímavých přednášek. Například profesor Michal Marek z Ústavu globální změny AV ČR bude v úvodním příspěvku hovořit o tom, proč lze vodu chápat jako největší problém současnosti. Další řečníci se budou mimo jiné věnovat problematice sucha na straně jedné, a naopak povodní na straně druhé. Dotknou se toho, jak jsme na tyto mimořádné situace v České republice připraveni z hlediska technického, ale také legislativního a myšlenkového.

Druhý den bude konference jako tradičně rozdělena na dvě sekce, kdy první se věnuje problematice pitné vody, druhá se zaměří na vodu odpadní. V prvním segmentu budou reprezentovat naši společnost zástupci Ostravského oblastního vodovodu, když budou hovořit o významné modernizaci strojně-technologického vybavení Úpravny vody Podhradí, která byla dokončena na začátku letošního roku, a náklady dosáhly 130 milionů korun. Zástupce útvaru vodovodů Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava Roman Bouda bude ve svém příspěvku zase hovořit o sanaci akumulačních prostor a zkušenostech, které v této oblasti naše společnost v uplynulých obdobích získala. Na poli čištění odpadních vod budou zástupci SmVaK Ostrava mluvit o intenzifikaci a modernizaci kalového hospodářství v čistírně odpadních vod v Opavě, která byla dokončena na začátku letošního roku.

Účastníci konferenci dále mohou po jejím skončení využít nabídek k exkurzi. Podívat se můžou buď do areálu čistírny odpadních vod společnosti OVAK v Ostravě nebo do Úpravny vody Podhradí Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava uprostřed krásné přírody Oderských vrchů. Když dají hosté přednost „nevodařskému“ tématu, můžou vyrazit do Dolní oblasti Vítkovic.

 

Marek Síbrt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

19 − pět =