Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Novinka v bioplynové stanici v Horní Suché sníží objem odpadních vod

Datum: 02.10.2017

bps-karvina-2-725x461-725x350

Efektivnější využití vyrobeného tepla a snížení objemu odpadních vod. To jsou hlavní funkce nové technologie, která bude instalována v bioplynové stanici v Horní Suché na Karvinsku. Stanice ještě výkonněji zpracuje bioodpad z oblasti. 

„Technologie funguje dobře a spolehlivě, ale část vyrobeného tepla je nevyužitá, a proto jsme se rozhodli vybudovat ještě novou zahušťovací stanici, která zajistí využití vyrobeného tepla na odpaření průsakových vod,“ uvedl prokurista a ředitel společnosti Depos Horní Suchá Miloš Kývala.

Domácnosti na Karvinsku se zvýšení ceny za zpracování odpadů nemusí obávat. „Další zefektivnění provozu bude mít ekonomický přínos i pozitivní dopad na životní prostředí,“ doplnil předseda představenstva společnosti Depos Horní Suchá a starosta Těrlicka Martin Polášek.

Bioplynová stanice v areálu skládky v Horní Suché, která pro výrobu elektřiny využívá tři moderní mikroturbíny, byla slavnostně uvedena do provozu v létě loňského roku. Svého druhu je první v Moravskoslezském kraji. Ročně je zde zpracováno až 12 tisíc tun odpadu. Stavba stanice s investičními náklady přes 80 milionů korun trvala rok a půl. „Na tomto projektu jsme celkově pracovali téměř 8 let. Přestože v průběhu této doby stát významně změnil podmínky výkupu elektrické energie z alternativních zdrojů, což vedlo ke zdrženlivému přístupu poskytovatele dotačních titulů a také peněžních ústavů, rozhodlo představenstvo tento projekt realizovat. Celá investice byla financována z vlastních zdrojů,“ řekl loni k projektu Miloš Kývala.

Zdroj: Karvinský deník, onergetice.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

pět × jedna =