Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Dešťovka: 40 procent peněz bylo přiklepnuto za dvě hodiny

Datum: 29.05.2017

schema_a1

Dnes od 10 hodin dopoledne začalo Ministerstvo životního prostředí přijímat žádosti o dotace na zlepšení hospodaření s dešťovou vodou. A již během prvních dvou hodin jich přišlo tolik, že by na ně mohlo padnout 40 procent rozpočtu dotačního programu nazvaného Dešťovka. O příspěvek je možné požádat pouze na dálku – nejprve elektronicky, poté ještě poštou.

Prostřednictvím dotačního programu Dešťovka chce ministerstvo životního prostředí připravit domácnosti na možná období sucha. Příspěvky by měly jít například na stavbu zahradních nádrží na dešťovou vodu či na využívání použité vody z umyvadla či pračky ke splachování vodního klozetu. V programu je sto milionů korun, jedna domácnost potom může získat až 105 tisíc. Během prvních dvou hodin přišlo podle mluvčí ministerstva životního prostředí Petry Roubíčkové přes 800 žádostí za zhruba 39,5 milionu korun.

Požádat o dotaci je možné v prvním kroku výhradně elektronicky, a to na webu dotačního programu. Následovat ale bude ještě druhý krok. „Do pěti dní od elektronické registrace musí žadatel dodat podklady na jedno z našich krajských pracovišť, kterých je celkem třináct,“ popsal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Zda je žádost v pořádku, by se měli lidé dozvědět do tří týdnů od podání elektronické žádosti, potom ještě musí prokázat, že projekt realizovali.

Žádosti bude posuzovat Státní fond životního prostředí, který proto posílí svá krajská pracoviště a také informační systém. Ministr Brabec řekl počátkem měsíce, že očekává velký zájem. „Od vyhlášení 29. dubna bylo jenom za první den 15 tisíc přístupů na www stránky, kde se lidé mohli dozvědět podrobnosti. Předpokládáme, že projektů z těch 100 milionů korun uděláme jenom několik tisíc,“ uvedl. Dal přitom najevo, že by měl stát v budoucnu dát do programu další peníze.

Dotace z programu mohou čerpat vlastníci i stavebníci všech obytných domů s výjimkou rekreačních. Stát podpoří zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady, akumulaci srážkové vody pro splachování záchodů a využití přečištěné odpadní vody jako vody užitkové. Ministerstvo je přesvědčeno, že je možné správnými opatřeními spotřebu vody výrazně snížit. Richard Brabec upozornil, že jen v Praze se ročně při splachování WC vyplýtvá 12 miliard litrů pitné vody, což by celé Evropě stačilo na pití na pět dní.

Podle Vlastimila Karlíka z organizace Arnika je podpora využívání dešťové či již použité vody důležitá a veskrze přínosná. Pomáhá nejenom proti suchu, ale například může přispět k menším následkům i po přívalových deštích. „Zadržuje to vodu, která by jinak odešla do vodních toků či kanalizace,“ poukázal.

Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) však upozornilo, že nelze očekávat závratné finanční úspory. Domácnost při používání dešťových nebo tzv. šedých vod neušetří více než 2000 korun za rok, do toho však nejsou započítány dodatečné provozní náklady na čerpání vody, filtraci či údržbu samotného zařízení na využívání vod, upozornilo SOVAK.

Jen část žadatelů ale bude mít nárok pro dotace na nejjednodušší konstrukce k využití srážkové vody pouze na zálivku zahrady. Na ně ministerstvo přispěje pouze obyvatelům míst bezprostředně zasažených suchem. Jde o lokality, kde bylo v posledních třech letech zásobování vodou nutné zajistit cisternami nebo platil zákaz zalévání a napouštění bazénů.

Podle zprávy ministerstva jde například o Žižkovo pole, Lučice nebo Lísek na Vysočině, Bocanovice na Frýdecko-Místecku, v Jihomoravském kraji pak například Katov nebo Újezd u Znojma.

Jeden komentář k “Dešťovka: 40 procent peněz bylo přiklepnuto za dvě hodiny

  1. Melvina napsal:

    At last, soemnoe comes up with the “right” answer!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

osmnáct − jedna =