Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Voda 4.0: Digitalizace řeší budoucnost vodohospodářství

Datum: 23.05.2017

Vodadnes-Siemens

Společnost Siemens ČR se prostřednictvím svých průmyslových divizí představí na 20. ročníku mezinárodní vodohospodářské výstavy Vodovody-kanalizace 2017 v Praze Letňanech. Od 23. do 25. května shlédnou návštěvníci stánku Siemens v hale č. 3 na stánku č. 35 ucelené portfolio energeticky úsporných, digitálních řešení pro snížení nákladů ve vodním průmyslu pod heslem „Voda 4.0: Digitalizace řeší budoucnost vodohospodářství“.

Podobně, jako se vžil pro digitální éru výrobního průmyslu název Průmysl 4.0, existuje pro oblast vodárenství a kanalizací pojem Voda 4.0. Siemens má pro koncept Voda 4.0 připravenu řadu řešení, která zahrnují inovativní automatizační, pohonné, rozváděcí a měřicí technologie, i průmyslová komunikační řešení a služby. Podnikům ve vodohospodářském průmyslu nabízí řešení, která jim pomohou zvýšit efektivitu, snížit náklady a ušetřit čas i energii.

Funkční modely pro průmysl

V rámci portfolia produktů Siemens pro vodárenství a čistírenství se návštěvníci stánku seznámí s funkčními modely, které představí průřez procesní instrumentací a řešení pro konkrétní aplikace.

Například Industry Water model bude představovat ukázku portfolia měření tlaku, průtoku, hladin a jejich zapojení do řídicích systémů Siemens Simatic (i vč. Simatic PCS 7). Součástí bude ukázka řešení Telecontrol pro přenos dat do nadřazených systémů a Sinema Remote Connect, sloužící ke vzdálené správě řídicích systémů. Důležitým prvkem aplikace je důraz na zabezpečení komunikace. Součástí vystaveného modelu bude např. ultrazvukový snímač hladiny Siemens Sitrans LUT 400, který je díky své vysoké přesnosti ( +/- 1 mm) často nasazován jako přístroj pro měření průtoku v otevřených žlabech nebo na přelivových hranách.

Návštěvníci si prohlédnou také environmentální model, jenž bude ukázkou zapojení produktů procesní instrumentace Siemens z portfolia pro vodárenství.

Řešení pro malé i velké provozy

Na stánku bude vystavena ukázka rozvaděče pro malou komunální čistírnu odpadních vod 1000EO, dle principů konceptu Voda 4.0. Základem bude platforma TIA (Plně integrovaná automatizace) pro vodárenství a čistírenství, která obsahuje řídicí systém Simatic S7-1200, a měniče Sinamics, spínací techniku, komunikační procesory a procesní instrumentaci. TIA koncept umožňuje využití digitální komunikace (v tomto případě PROFINET a MODBUS) a díky vzájemné kompatibilitě jednotlivých produktů Siemens zvyšuje celkovou technickou úroveň celého řešení, snižuje energetickou náročnost technologie a příznivě ovlivňuje výši investice pro konečného uživatele. Cílem je nabídnout nejlepší technické řešení jak pro velké technologie nebo vodárenské sítě, tak i pro malé čistírny odpadních vod, čerpací stanice, úpravny vody nebo vodojemy.

Nová telemetrická stanice

Návštěvníkům Siemens představí i novou telemetrickou stanici Simatic RTU 3030C, která slouží jak pro vzdálený monitoring např. vodárenských objektů nebo sítí, tak i snadné řízení technologií. Hlavní výhodou je široká škála komunikačních možností ( SMS, e-mail, OPC server) a nízká energetická náročnost, která umožňuje i bateriový provoz v místech bez možnosti napájení. Dlouhodobý pilotní test RTU 3030C probíhá již 10 měsíců na vodojemu v Dlouhé Vsi na Šumavě, kde se monitoruje hladina ve vodojemu, průtok na výstupu z vodojemu a provozní stavy čerpadel z jednotlivých vrtů.

Chytré řízení pro úspory

Chybět nebude ani ukázka moderních řešení pro vodárenství založených na nové generaci řídicích systémů Simatic, vizualizacích Simatic HMI a sběru a vyhodnocování dat pomocí SCADA WinCC. Řídicí systémy budou vystavené i v provedení Siplus, určeném pro nejnáročnější podmínky okolí (extrémní teploty či vlhkost). Návštěvníci veletrhu se také mohou těšit na prezentace a živé ukázky vývojového softwaru TIA Portal v nové verzi.

Soutěž o Zlatou VOD-KU

Siemens se také účastní soutěže Zlatá VOD-KA s bateriově napájený indukčním vodoměrem Sitrans F M MAG 8000 s inovovaným komunikačním modulem GSM/GPRS. Ideální uplatnění nalezne v aplikacích, kde není možné zajistit síťové napájení. Sitrans F M MAG 8000 lze využít pro měření odběru podzemních vod, měření na výstupech z vodojemů, monitoring vodárenských sítí a detekci úniků vody a poruch na vodárenských sítích. Vodoměr bude k vidění na stánku Siemens jako samostatný exponát i jako součást vystaveného modelu.

Více informací naleznete na microsite: www.siemens.cz/voda40

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 × čtyři =