Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Grafenové síto změní mořskou vodu v pitnou

Datum: 18.04.2017

170403193120_1_900x600

Membrány obsahující oxid grafenu přitahují značnou pozornost jako slibní kandidáti pro nové filtrační technologie.

Nový výzkum ukazuje v reálném světě potenciál poskytovat čistou pitnou vodu pro miliony lidí, kteří se snaží získat přístup k čistým vodním zdrojům. Nové poznatky od vědců z University v Manchesteru byl publikován v časopise Nature Nanotechnology. Již dříve ukázaly membrány oxidu grafenu veliký potenciál v oblasti separaci plynů a filtraci vody.

Membrány oxidu grafenu vyvinuté v Národním ústavu grafenu již prokázaly potenciál filtrování malých nanočástic, organických molekul, a dokonce i velké soli. Až dosud však nemohly být použity pro prosévání běžné soli používané v odsolovacích technologiích, které vyžadují ještě menší síta.

Předchozí výzkumy zjistily, že při ponoření do vody se tyto membrány mírně nabobtnají a menší zrnka soli pak proudí přes membránu spolu s vodou, ale větší ionty nebo molekuly jsou zachyceny.

Skupina vědců ale tyto membrány dále rozvíjela a zjistila, jakým způsobem zabránit tomuto bobtnání, když jsou vystaveny vodě. Velikost pórů v membráně může být přesně řízena, a síto může zabránit průniku běžné soli ze slané vody a takto odfiltrovanou vodu by bylo možno bezpečné pít.

Důsledky klimatických změn se projevují také ve snižování zásob vody, bohaté země stále více investují do odsolovacích technologií. V návaznosti na vážné záplavy v Kalifornii, o kterých jsme vás před dvěma měsíci informovali, mnoho velkých a bohatých měst se zaměřuje také více na alternativní vodní řešení.

Když se běžné soli rozpustí ve vodě, vždy vytvoří ‘mušli’ z molekul vody kolem molekul solí. To umožňuje drobným kapilárám z grafenových membrán blokovat sůl proudící spolu s vodou. Molekuly vody jsou schopné rychle procházet membránou, což je ideální pro použití těchto membrán pro odsolování.

„Realizace škálovatelných membrán s jednotnou velikost pórů až měřítku v řádech jednotlivých atomů je významným krokem vpřed a otevře nové možnosti pro zlepšení účinnosti odsolovací technologie.” řekl profesor Rahul Nair z University of Manchester

„Vyvinuté membrány nejsou užitečné pouze pro odsolování, ale rozsah atomové velikosti pórů také otevírá nové příležitosti vyrábět membrány s požadovanou filtrací schopné odfiltrovat ionty v závislosti na jejich velikosti.“ řekl dr. Abraham, spoluautor výzkumu

OSN očekává, že v roce 2025 se 14% světové populace setká s nedostatkem vody. Tato technologie má potenciál způsobit revoluci filtraci vody po celém světě, zejména v zemích, které si nemohou dovolit velké odsolovací stanice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

20 − 2 =