Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Po stopách těžby břidlice proti proudu Budišovky

Datum: 15.04.2017

DSC06464 DSC06523

Tajemným krajem bývalých i stále funkčních břidličných dolů a lomů, opuštěnou krajinou v údolí Budišovky i na dohled Vojenskému újezdu Libavá se vydáme při dalším výletu do Oderských vrchů.

Při tom minulém v této oblasti, kdy od podzimu do jara turistu potkáte opravdu jen výjimečně, stejně jako těžko narazíte na místo, kde byste se mohli v teple občerstvit, jsme opustili proud Budišovky u rekreačního areálu Hadinka. Celou cestu najdete zde. Na téměř stejném místě se tentokrát setkáme s Budišovkou poprvé.

Dnešní cesta začíná v Čermné ve Slezsku poblíž Vítkova. Do malé obce se můžeme dostat autem, vlakem, ale i autobusem. Jen frekvence veřejné dopravy není během víkendů příliš vysoká.
Z Čermné můžeme vyrazit po Naučné stezce Břidlicová stezka přímo do údolí Budišovky. Je to tři kilometry po místní silnici. My se ale touto cestou nedáme, zvolíme zajímavější variantu a půjdeme po zmiňované naučné stezce přes louku směrem ke Klokočovu. Odměnou nám budou krásné výhledy na údolí Budišovky i vlnící se krajinu náhorních luk a pastvin.

DSC06523Po 2,5 kilometrech dojdeme k rozcestí naučných stezek. Dáme se doprava a budeme lesem po proudu malých bystřin kolem bývalých důlních děl postupně klesat k údolí Budišovky, na níž narazíme zhruba po 2,7 kilometru. Po modré turistické značce se vydáme po okraji lesa malebným údolím Budišovky proti jejímu proudu. Řeka se klikatí širokým údolím, občas narazíme na jaře a v zimě opuštěná chatoviště a tábořiště. Po 1,5 kilometru dorazíme k bývalému Čermenskému mlýnu (více se o něm dozvíte zde). Zde je koncentrace chat větší, narazíme zde také na bývalý břidlicový důl a haldu jako pozůstatek minulé těžby břidlice (více se dozvíte zde).

Stále se držíme modré turistické značky a po více než 2,5 kilometru přijdeme k aktivnímu břidlicovému Dolu Radim (více se dozvíte zde), který se nachází v blízkosti bývalých břidlicových dolů (bývalý důl Staré Oldřůvky, více se dozvíte zde). Po dalších dvou a půl kilometrech přijdeme na okraj Budišova nad Budišovkou. Zde se nabízejí dvě varianty. Buď pokračovat dále do města a vlakem se vrátit do Čermné v případě, že tam máme zaparkované auto. Můžete také zatočit u čistírny odpadních vod na protější stranu údolí a jít směrem na Svatoňovice po polní cestě podél lokální železniční trati. Na okraj Svatoňovic je to dva kilometry, z horizontu železniční trati jsou krásné výhledy na široká údolí a podhorskou krajinu Oderských vrchů. Ve Svatoňovicích se opět napojíme na naučnou břidlicovou stezku. Dáme pozor, abychom po ní nesestoupili znovu do údolí Budišovky, ale zhruba po kilometru odbočíme nalevo po výrazné polní cestě a po ostřejším stoupání kolem kopce Triangl dojdeme přes pastviny a louky zpět do Čermné.

Náš dnešní výlet měří zhruba 18 kilometrů, je nenáročný, cestou překonáme převýšení zhruba 350 výškových metrů.
Celou trasu si na mapě můžete prohlédnout zde.

Foto: Marek Síbrt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dvanáct − 7 =