Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Norské fjordy brázdí futuristická hybridní loď

Datum: 09.01.2017

seasight

Průmyslový gigant v oblasti energetiky a automatizace, společnost ABB, má v plánu uvést do provozu kompaktní a lehčí verzi elektrického systému pohonu lodi, která bude plout kolem norských fjordů. Futuristická loď se jmenuje Seasight bude vyráběna společnosti Brødrene Aa a pojme až 400 pasažérů mezi městy Flåm a Gudvangen severovýchodně nad Bergenem vzdálených od sebe 32 km.

Tato verze námořního hybridního řešení bude řídit a kontrolovat tok energie mezi dieslovým motorem, lodním šroubem a nabíjecí stanici. Energie ze stejnosměrného proudu je efektivně integrována do moderních námořních energetických systémů prostřednictvím stejnosměrné infrastruktury a integrovaného systému řízení energie. V případě Seasight je veden stejnosměrný proud při nabíjení do baterií, což se bude dít v obou přístavech daných měst a také během chodu motorů.

Jakmile trajekt dorazí do té nejmalebnější části fjordu, přepne se na bateriový pohon a bude plout v téměř naprostém tichu, rychlostí asi 10 uzlů (zhruba 18 km/h). Nærøyfjord, který je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, zůstává do značné míry nedotčený lidskou činností a loď je navržena tak, aby to zůstalo nadále. Seasight uskuteční od května 2016, kdy bude spuštěna na hladinu, přibližně 700 jízd ročně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 × 4 =