Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Navštivte jeden ze 7 divů naší země – přečerpávací elektrárnu Dlouhé stráně

Datum: 07.01.2017

dlouhe_strane

Informační centrum přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně hlásí zahájení letního provozu: od 6. května mohou zájemci opět vyjet až do nadmořské výšky 1350 metrů a prohlédnout si horní nádrž elektrárny. Hromadné výpravy i jednotlivci si mohou vybrat mezi autobusovou variantou dopravy a turistickou verzí, která zahrnuje výjezd jedinou šestisedačkovou lanovkou v České republice na vrchol Medvědí hory, odkud je to k horní nádrži čtyři kilometry po asfaltce nebo dva lesem po turistické trase.

Ještě před několika dny byl na horní nádrži sníh, nyní už je cesta nahoru volná. „Pro velký zájem bude lanovka v provozu i ve všedních dnech s výjezdem v deset a sjezdem ve 14 hodin, od pátku do neděle pojede od 10 do 17 hodin,“ upřesnil Petr Marek, vedoucí střediska Kouty, kde je také infocentrum elektrárny. Od horní stanice lanovky se k nádrži podle něj pohodlně dostanou i rodiny s kočárky, pro starší turisty zajištují provozovatelé o víkendu kyvadlovou dopravu autobusem.

Dlouhé stráně jsou nejnavštěvovanější elektrárnou Skupiny ČEZ a zároveň nejpopulárnějším cestovatelským cílem v Olomouckém kraji. Zájemci si mohou vybrat několik variant exkurzí, nejpopulárnější je návštěva podzemních útrob elektrárny spojená s odborným výkladem a promítáním filmu o elektrárně nebo výjezd k horní nádrži, případně kombinace obou možností. Roční návštěvnost se v posledních letech pohybuje kolem 80 tisíc lidí.

Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě má funkci při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, a především v období nedostatku energie, kdy elektřinu naopak vyrábí a dodává zákazníkům. Stále větší význam elektrárny rovněž spočívá ve vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů elektřiny.

Elektrárna letos slaví 20 let od zahájení provozu. Výročí si připomíná sérií akcí, které začaly v dubnu podzemním přestavením Havlovy Audience v podání ostravského herce Norberta Lichého, pokračovat budou soutěží o maskota elektrárny i dětským dnem na horní nádrži a vyvrcholí v září konferencí a setkáním energetiků, bývalých zaměstnanců i partnerů elektrárny.

Unikátní záběry elektrárny zveřejnil ČEZ v rámci série virtuálních prohlídek svých elektráren na webu www.virtualniprohlidky.cez.cz. Podrobnosti o exkurzích i objednávkový formulář najdou zájemci na webu www.dlouhe-strane.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

6 + čtyři =