Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Norsko chce stavět podvodní tunely

Datum: 05.01.2017

floating-tunnels-norway-1 floating-tunnels-norway-2

Z geografického hlediska je Norsko pro motoristy velice členitá země. S více než tisícovkou fjordů, hlubokými ledovci rozdělující zemi, není zrovna jednoduché se dostat z bodu A do bodu B. Řidiči musí zdolat několik mostů, tunelů a často i jízdu trajektem.

K řešení tohoto problému podniká Norsko ambiciózní projekt na vybudování zcela ponořeného plovoucího dopravního tunelu pod vlnami Sognefjordu, náročného vodního toku, širokého 1 kilometr a 1.300 metrů hlubokého.

Podvodní tunely mají také velkou výhodu, že udržují vodní cesty zcela bez překážek pro obchodní lodě a — zvláště důležité na Sognefjord —  plavidel námořnictva. Hloubka fjordu zakazuje stavbu konvenčních tunelů, ale zavěšený podvodní průjezd by problémem nebyl.

floating-tunnels-norway-3

Norsko již ze svého rozpočtu vyhradilo 25 miliard dolarů do fondů k realizaci tohoto projektu. Pokud vše půjde podle plánu, bude Sognefjordský tunel dokončen do roku 2035. Pak, v závislosti na úspěchu této konstrukce, budou zvažovány další plovoucí tunely v dalších problémových oblastí v rámci norské unikátní silniční sítě. Podle plánovačů by tyto tunely mohly zkrátit cestu ze severu na jih Norska o polovinu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

osmnáct + 8 =