Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Na Dlouhé stráně vloni přijelo více studentů technických škol

Datum: 23.12.2016

02_dlouhe_strane-1350x760

Kouty nad Desnou – Na vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně jsou exkurze stále v kurzu. Může za to mimo jiné zvýšený důraz škol na technické vzdělávání v praxi, což se projevilo v navýšení počtu exkurzí studentů průmyslových a odborných škol. Naopak počet výletů žáků základních škol se snížil, což spolu s letním tropickým počasím vedlo k poklesu návštěvnosti o čtyři procenta na 79 974 lidí.

„Pokles jsme zaznamenali u zájezdů organizovaných skupin a především školních výletů. Pro vjezd do Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, v níž se elektrárna nachází, musí nyní autobusy splňovat přísnější emisní normu Euro 3. Mnozí dopravci si proto účtují vyšší ceny, které jsou nad možnosti školních rozpočtů,“ vysvětlila Iveta Floryčková, vedoucí infocentra K3 Sport, které exkurze v elektrárně zajišťuje.

Počet individuálních návštěvníků, kteří využívají společnou dopravu z horského střediska Kouty nebo se nechají vyvézt šestisedačkovou lanovkou až téměř k horní nádrži, se naopak nezměnil. „Oproti minulosti začíná jezdit stále více seniorů,“ dodala Floryčková.

Mnozí ze seniorských návštěvníků se dost možná podíleli na vzniku elektrárny, od zahájení výstavby 1978 do spuštění v roce 1996 pracovalo na budování unikátního energetického díla několik tisíc lidí. V letošním roce si elektrárna několika akcemi připomene 20 let od zahájení provozu.

Dlouhé stráně jsou nejnavštěvovanější elektrárnou Skupiny ČEZ a zároveň nejpopulárnějším cestovatelským cílem v Olomouckém kraji. Roční návštěvnost se v posledních letech pohybuje kolem 80 tisíc a počet lidí, kteří si ji od roku 1998 v rámci exkurze prohlédli, se pomalu blíží milionu.

Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě má funkci při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, a především v období nedostatku energie, kdy elektřinu naopak vyrábí a prodává za vyšší cenu. Stále větší význam elektrárny rovněž spočívá ve vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů elektřiny.

Unikátní záběry elektrárny zveřejnil ČEZ v rámci série virtuálních prohlídek svých elektráren na webu www.virtualniprohlidky.cez.cz. Podrobnosti o exkurzích i objednávkový formulář najdou zájemci na webu www.dlouhe-strane.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

19 − osmnáct =