Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Podceňované osvětlení venkovních prostor

Datum: 20.12.2016

567_2928_zoomed_instalschrack 567_2924_zoomed_40 567_2923_zoomed_39 567_2919_zoomed_34 567_2918_zoomed_33 567_2917_zoomed_32 567_2916_zoomed_31 567_2915_zoomed_29

Venkovní osvětlení může navodit příjemnou atmosféru během celého roku. Na jaře vám venkovní svítidla představí zahradu v plném rozpuku, v letních měsících vás doprovodí u grilování s přáteli, na podzim dá vyniknout pestrým barvám podzimu, které jsou na vaší zahradě, a v zimě můžete pozorovat odlesky světla na napadlém sněhu. 

Osvětlení venkovních prostorů v okolí rodinných domů je možné rozdělit do dvou hlavních částí: účelové – osvětlení chodníků, garáží a příjezdových cest a akcentní (efektní) – pro zvýraznění určitého objektu či části zahrady. Oproti interiérovým svítidlům se ve většině případů na exteriérová svítidla nahlíží jako na designový prvek, který dokáže vašemu nejbližšímu okolí domu vtisknout individuální tvář, která může hodně vypovědět o vás.

567_2910_zoomed_24Při výběru venkovního svítidla je nutné věnovat pozornost krytí IP (min. IP44 pro svítidla mimo přístřešek) a vyzařovacím vlastnostem (zda se vybrané svítidlo hodí pro danou aplikaci) svítidla. Naopak výrobce venkovního svítidla musí zvolit a použít takovou kombinací materiálu, které budou odolávat nevlídným venkovním klimatickým podmínkám.

Společnost Schrack Technik nabízí ve svém portfoliu mimo jiné celou škálu zahradních svítidel. V dalších částech článku Vám nastíníme řešení osvětlení terasy, chodníků, fasád a domů, osvětlení objektů a zajímavá dekorativní svítidla. Svítidla od Schrack Technik zaručují vysoký poměr mezi cenou a nabízenou kvalitou.

567_2914_zoomed_28Osvětlení terasy – obytné plochy v přírodě

Osvětlení na vaší terase, lodžii nebo balkónu by mělo vytvořit příjemnou odpočinkovou atmosféru a mělo by být v symbióze se stylem a použitým nábytkem ve venkovním prostoru. Osvětlení těchto prostor by mělo být efektní, a přesto by mělo poskytovat dostatečné osvětlení. Je vhodné především myslet na lokální přisvětlení prostoru, kde by se měly připravovat pokrmy v průběhu grilování (pozn. autora. Každý přece chce dobře vidět, co si vkládá do úst), či prostor četby. K tomuto účelu může vhodně posloužit přenosná lampa PLENUM SWING, která je mobilní a lehce zavěsitelná.

Terasa je vhodným místem pro umístění volně stojících svítidel nebo sloupků. Použít můžete i nástěnná svítidla pro nasvětlení přiléhající fasády. Volně stojící lampy nebo venkovní světelné objekty mohou designově dotvářet charakter svítidel použitých v interiéru. Např. přenosná venkovní závěsná svítidla Rotoball Swing dají vašemu prostoru důraz. Jsou individuálně nastavitelná, ve třech velikostech a v kombinacích s přenosnými podlahovými svítidly Rotoball Floor vytváří jedinečnou atmosféru. Svítidla Rotoball jsou translucenční světelné objekty a vybírat si můžete z tvaru koule, elipsy a kostky.

Na terase či lodžii můžou dobře posloužit některá nástěnná svítidla např. (Meridian Box 2). Pro dotvoření atmosféry můžete použít světelné objekty např. (DETT), které jsou mobilní a dají se snadno přemístit do míst, kde právě probíhá zábava či relaxace a to nemusí být vždy pouze prostor terasy.

567_2906_zoomed_20Osvětlení chodníků – bezpečnými kroky až ke vchodu

Dostatečná a rovnoměrná osvětlenost chodníků (přístupových cest) napomáhá bezpečnosti, snadné orientaci a pohybu osob. Osvětlení by Vás mělo doprovázet až ke vchodu, abyste se se cítili bezpečně při různých situací např. večerní procházka, vynášení odpadků či pozdní návrat z práce. Nemělo by se zapomínat ani na osvětlení přede dveřního prostoru, není nic horšího, než když Vám ve tmě upadnou klíče a vy je pak musíte hledat. Pro osvětlení přístupových cest (chodníků) jsou vhodná svítidla sloupkového typu. Tato svítidla svým vzezřením mohou fungovat i jako dekorativní předměty ve vaší zahradě za denního světla.

Zemní svítidla nejsou vhodnou volbou pro osvětlení chodníků. Většinou se používají pro nasvětlení předmětů ze země směrem nahoru např. fasády, stromů apod. Pokud jsou umístěna v chodníku, pak se jedná spíše o orientační svítidla než o svítidla, která dostatečně osvětlí.

567_2912_zoomed_26Osvětlení fasád a domů – vždy upoutá pozornost

Ať už v soukromém nebo komerčním prostření si díky vhodnému osvětlení fasády můžete vytvořit vizuální efekty, které dají vyniknout danému objektu. Vhodným venkovním osvětlení fasád či domů můžete docílit odlišení se od okolí. Venkovní osvětlení objektu u obchodních a kancelářských budov napomáhá obrazu obchodní značky. V každém případě je venkovní osvětlení prostředkem komunikace, jeho účelem je upoutání pozornosti a vnesení nového rozměru stavby.

1. Osvětlení fasád veřejných objektů

V posledních uplynulých letech nabývá osvětlení fasády na významnosti a stává se každodenní součástí veřejného městského prostoru. Pro dosažení zamýšlených efektů lze použít vestavná zemní svítidla a světlomety, díky nimž dostanou stavby nový rozměr. U osvětlování veřejných objektů je nutné být ohleduplný k okolí např. umístit svítidla tak, aby nedocházelo k oslnění řidičů atd.

567_2916_zoomed_312. Osvětlení fasád v privátní sféře

V privátní sféře se osvětlují po většinou vstupy, vjezdy do garáží apod. Nicméně u architektonicky originálních staveb lze vhodným osvětlením fasády docílit vyniknutí celé stavby. Osvětlenost by měla být dostatečná především u vstupů a vjezdů do domu, které lze docílit použitím nástěnných svítidel po obou stranách dveří.

 

 

567_2908_zoomed_22Osvětlení objektů v zahradě

Cíle osvětlení objektů v zahradě (např. volně stojící stromky, kameny, sochy) je učinit svítidla téměř neviditelná v průběhu dne a v noci má osvětlení objektů dát vyniknout nasvěceným objektům např. strom. Jako vhodné řešení jsou svítidla s kotvícím bodcem nebo reflektory, které umožňují snadnou montáž a jsou rozměrové malé a decentní. Díky přívodnímu kabelu opatřeného zástrčkou jsou snadno přemístitelná. Vhodné umístění je například vedle kmenu stromů s nasměrováním světla do koruny. Mnoho typů bodových světel má zároveň otočnou hlavu, díky čemuž je směřování velice jednoduché. Mezi oblíbené modely ze sortimentu Schrack Technik patří např. LED NAUTILUS a NAUTILUS SPIKE LED KOMPAKT s bodcem do země. Kompletní sortiment svítidel si můžete prohlédnout ve specializovaných katalozích, které si můžete prolistovat online či objednat zdarma v eshopu Schrack Technik.

Část katalogů je designových (např. BIG WHITE 2016), který by vám měl pomoci s inspirací a druhá část katalogů je více technických (např. Světelná řešení 2014), který je určen spíše pro světelné techniky. Jejich výčet naleznete na www.schrack.cz v rubrice Podpora – E-katalogy pod sekcí KATALOGY OSVĚTLENÍ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

tři × 2 =